L'HORT ECOLÒGIC

 DOCUMENTALS SOBRE L'HORTA DE VALÈNCIA PROTAGONITZATS PER LLAURADORES I LLAURADORS

INDIQUEU el que us ha cridat l'atenció. Anoteu les paraules o idees que no enteneu i plantegeu preguntes

En un món confús i en crisi descobrim els últims savis allà on menys ho imaginàvem: entre els vells llauradors i llauradores de l’horta valenciana.


RENAIXEM. Documental per a posar en valor l’#horta de #València i les persones que la treballen. Una reflexió sobre la resiliència d’un sistema mil·lenari que s’ha demostrat altament eficient durant la crisi de la #COVID19.


PROJECTE: cultivar un hort ecològic
Posarem en marxa un hort del centre. El treball realitzat serà avaluable tant en l'Àmbit Lingüístic i Social com en el Científic. Per això:
  •  Estudiarem del vocabulari de les eines i faenes del camp
  •  Organitzarem i planificarem el cultiu d’un hort ecològic en coordinació amb l’Àmbit Científic
  •  Treballarem per defensar el medi ambient i la sostenibilitat en el nostre centre
  • Escoltarem els experts perquè ens aconsellen com portar l'hort

La pràctica de l’agricultura ecològica ens permet obtenir hortalisses orgàniques més saludables tot respectant i assegurant la qualitat ecològica de l’entorn, i alhora contribueix a millorar el nostre coneixement i el respecte dels cicles naturals de tots els elements que componen aquests ecosistema. 

Tenir un hort permet posar en pràctica molts dels fonaments de la cultura de la sostenibilitat i és un entreteniment divertit. Ara bé, també representa una responsabilitat i un repte, ja que per aconseguir resultats i progressos requereix d’un cert manteniment i unes mínimes atencions.

COMENCEM

1r: Prepararem les eines de treball en el magatzem. Tots portarem guants de jardineria, gorra o barret i sabatilles o botes velles per protegir-nos i treballar en el camp. Optativament, una samarreta i pantalons vells per canviar-se.

2n: Anotarem en el nostre quadern de l'hort el vocabulari referit a les eines i faenes del camp.

3r: Netejarem les pretatgeries del magatzem i posarem etiquetes per indicar el que hi ha en cada lloc.

4t: Segons el calendari hortícola, seleccionarem els cultius de temporada que vulguem plantar, herbes aromàtiques i flors

5é: Prepararem la terra per plantar i muntarem el reg

6é: Plantarem i regarem

7é: Llevarem les herbes i controlaren les plagues amb actuacions ecològiques

8é: Collirem i repartirem el producte entre els treballadors de l'hort

9é: Vendrem o exposarem els productes en el mercat solidari

10é: Portarem un diari amb fotos dels canvis que s'aniran produint en l'hort: fases de producció, insectes que hi apareixen, dificultats i collites aconseguides.


Les eines i els materials
 
La pala
Aquesta eina equival a l’aixada que s’empra en els horts més grans. Serveix per cavar i remoure el substrat, especialment a l’hora de fer forats per plantar o per trasplantar.
Les tisores
Necessàries per podar i tallar tot tipus de brots, tiges, etc.
El rasclet
Molt útil per remoure i barrejar superficialment la terra sense voltejar-la, facilitant l’oxigenació i evitant la formació de crostes.
Canyes i cordill
Serveixen per lligar les tiges i guiar el creixement de les verdures més enfiladisses.


Cap comentari:

Publica un comentari

Mesopotàmia i Egipte