dimecres, 9 de juny de 2021

Ruta pel Cabanyal

Coneguem la història del nostre barri a través dels seus carrers amb les antigues barraques, els edificis modernistes, els murals i grafits.


Preparem un itinerari pels carrers del Cabanyal-Canyamelar i el seus voltants assenyalant-lo en un mapa de Google

1r) En grups de 2, triareu un destí del mapa i busqueu informació sobre el que hi trobarem: quin personatge dona nom al carrer o als murals, quin estil o tipus d'edifici obervem. Podeu triar entre els següents:

  • Carrer d'Escalante: Jiménez i Adrián Lacuerda
  • Carrer de la Barraca: Mural Josefina Castellví: Malak i Camila
  • Biblioteca Municipal Casa de la Reina: Camen i Sara
  • Observatori del Canvi Climàtic: Leyre i Paula
  • Cases modernistes del C/ del Mediterrani: casa de l'os, núm.  31, 37: Sofia i Cristian
  • Edifici Veles e Vents: Adrián M. i Andrea
  • Llotja de pescadors i fàbrica de gel: Quiles i Pons
  • Atelier dels bous: Alejandro i Aitor
  • Barraques: Mario i Marc
  • Carrer de Tramoyeres: Mural de Sofia Kovalévskaia: David

2n) Creeu un codi QR amb aquesta informació i l'imprimiu.

3r) Presentació a classe de la informació que heu inclòs al mapa per tal de concretar l'itinerari.

4t) Realització de la ruta pels carrers seleccionats dilluns 14 de juny. Durant la ruta, penjareu en Instagram les vostres imatges (fotos i vídeos) amb l'etiqueta #cabanyalserpis. Creeu un compte amb el @ de l'Institut i poseu-li un nom al vostre grup que es corresponga amb el vostre destí en el barri. Entrevistareu a algun vianant per preguntar-li què sap sobre les cases o els murals que hi han. Compartireu amb ell si vol el QR amb la informació que heu seleccionat. Pegareu el codi QR al costat de la casa o el mural per a què qui vulga la puga consultar.


Blasco Ibáñez, en la seua novel·la Flor de mayo de 1895 ens va deixar la següent descripció del Poble Nou de la Mar, hui Cabanyal-Canyamelar: 

"Amontonábase en el fondo los edificios del Grao, las grandes casas donde están los almacenes, los consignatarios, los agentes de embarque, la gente de dinero, la aristocracia del puerto. Después, como una larga cola de tejados, la vista encontraba tendidos en línea recta el Cañamelar, el Cabañal, el Cap de França, masa prolongada de construcciones de mil colores, que decrecía según se alejaba el puerto. Al principio eran fincas de muchos pisos y esbeltas torrecillas y en el extremo opuesto, lindante con la vega, barracas blancas con la caperuza de paja torcida por los vendavales."

Per saber més sobre la història del Cabanyal, podeu consultar aquesta web i fer un resum de la història i del tipus d'estil arquitectònic de les cases del modernisme popularCabanyal històric

Alguns edificis singulars del Cabanyal que podem fotografiar durant la ruta:

No hem d’oblidar-nos d’altres edificis que han format part del patrimoni del Cabanyal i que últimament s’han salvat de l’espoliació a què ha estat sotmès el barri. Es tracta  de la Casa dels bous i de la Llotja del peix, el Casinet, l'antic escorxador, la Fabriqueta (edifici en el qual es venien licors a la menuda), l'actual Biblioteca de la Reina i el Museu de l’arròs, la casa de Blasco Ibáñez. Les torres Miramar (com la del C/Escalante, 205) foren construïdes sobre els habitatges, des de les quals es podia veure la mar, tot i que no eren torres de caràcter defensiu. Servien històricament per a portar a terra notícies dels pescadors, abans que arribaren les barques, notícies de tornada per als familiars i de peix per al mercat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada